miercuri, 27 mai 2020

Liviu Vălenaș. Peștera Gruietului


Peștera Gruietului

Liviu Valenaș 1

1 Speleological Club „Z“, Wanderer Str. 27, D-90431 Nürnberg, Germany
e-mail: liviu.valenas@gmail com
Anexă la articol

Rezumat
Pestera Gruietului din Muntii Padurea Craiului, cu o lungime totala de 620 m, este resurgenta marii pesteri Hartopul Bonchii (dezvoltare: 6,668 m). Pestera Gruietului este axata pe un rau subteran lung de 225.6 m, deasupra caruia, in sectorul final, se dezvolta un etaj superior ascendent. Pestera contine si cele mai variate concretiuni, fiind din acest punct de vedere una din cele mai frumoase din Muntii Padurea Craiului.

Introducere
Pestera Gruietului este situata in versantul stang al Văii Stezelor, la o inaltime relativa de 30 m. Paraul care iese din pestera formeaza mai multe mici cascade pe depuneri de travertin, inainte de a se varsa in Valea Stezelor.

Istoricul explorarilor
In etajul superior a fost identificata de autor in anul 2019 o semnatura din anul 1936! Pestera Gruietului a fost semnalată de P. A Chappuis si R. Jeannel in 1951 sub toponimul gresit de Peştera din Valea Fleazelor, apoi de T. Orghidan şi colab. in 1965 sub cel de Peştera din Valea Şteazelor sau Peştera Poniţei. I. Viehmann, Gh. Racovita si T. Rusu au topografiat nivelul activ tot in anul1965, harta lor nu a fost publicata insa niciodata. In 1986 E. Silvestru si V. Lascu intocmesc o harta ceva mai precisa pentru 414 m. In 2014 o echipa comuna a cluburilor de speologie "Z" si "Speodava" a reluat explorarea pesterii, fiind descoperita Galeria Kovács/Merinu. In anul 2019 o echipa a Clubului de Speologie "Z" (Liviu Valenas, Alexandrina Trif si Péter Merinu) face o explorare aproape completa si intocmesc o topografie precisa pentru 620 m dezvoltare totala si +50.2 m denivelare. Harta a fost prezentata oficial la congresul european de speologie de la Sofia, Bulgaria, in Septembrie-Octombrie 2019.

Litologie, morfologie, geneza si hidrogeologie
Pestera se dezvolta in calcare jurasice, puternic diaclazate si faliate. Exceptand primii 10 m, galeria principala, parcursa de un rau subteran, este cvasi-orizontala, pana la sifonul terminal. Inainte de sifon se dezvolta insa un etaj superior, deosebit total ca morfologie de restul pesterii. El este continuu ascendent, urcand in total o diferenta de nivel de 43,6 m. Este si sectorul cel mai bine concretionat al pesterii. Cavitatea, ca resurgenta a Pesterii din Hartopul Bonchii, s-a format initial in regim epifreatic, inclusiv etajul superior. Acesta a constituit primul dren al Pesterii din Hartopul Bonchii, ulterior toata pestera a fost remodelata vados. In etajul superior se mai pastreza, seci acum, cele 5 vechi cascade mai importante. Cursul subteran care curge prin pestera nu seaca niciodata, are un debit de cativa litri pe secunda, insa la viituri poate depasi 100 l /s.

Descriere
De la un portal in panta, lat de 15,6 m si inalt de 6,6 m, dupa o scurta portiune asendenta, unde paraul formeaza mici cascade, se penetreaza in Sala de Intrare, larg luminata, cu dimensiunile de 30 x 18 x11,4 m. Sala daposteste si o colonie de lilieci. Dupa o scurta gatuire a galeriei se patrunde in Sala Mare (58 x 17 x17 m), care pe stanga prezinta o scurgere stalagmita impresionanta. Galeria incepe treptat sa devina mai mica ca sectiuni, pe partea dreapta (in sensul de inaintare spre sifon) se gasesc 4 laterale mai importante, din care una concretionata, lunga de 68,5 m. In continuare parcursul devine jos, cu tavanul coborat pana la 0,6 m inaltime. De la o mica salita cu o formatiune circulara, asemanatoare unui dovleac, dupa 23,6 m se ajunge la sifonul terminal, jos. Tentativele de plonjare a lui au esuat succesiv din cauza apei extrem de maloase. De la "dovleac", pe stanga, incepe insa un tobogan ascendent lung de 23 m, in mare panta, care conduce la un foarte frumos lac suspendat cu apa cristalina. Dupa el galeria devine joasa si dupa o verticala de 4 se debuseaza intr-o sala de 18 x 7,5 x 11,4 m. Urcarea unei uriase scurgeri stalagmitice inalta de 7 m a dus la descoperirea in anul 2014 unei galerii joase, concretionata, lunga in total de 42 m, care nu a fost explorata pana la capat. Este singurul semn de intrebare (in afara de sifonul terminal) care mai ramane in aceasta pestera. Din ultima sala, dupa doua verticale ascendente de 2 si respectiv 1.5 m se debuseaza in Sala Terminala (34 x 15 x 14 m). In stanga o galeria mai stramta, ascendenta, se bifurca in doua ramuri, terminate prin hornuri inchise, cel de 8,5 m inalatime atine cota maxima a pesterii, +50,2 m.
 







Mineralogie
Pestera contine toata gama de concretiuni clasice, iar pe tavanul si peretii etajului superior se dezvota cristalizari de calcit.

Biospeologie
Pestera adaposteste o colonie de lilieci, care in 2014 au sejurnat in Sala Mare, iar 2019 in Sala de Intrare.

Magda Ursache Politică și politică (2)


Magda Ursache

Politică și politică (2)

Spuneam, în foiletonul precedent, că trăim vremuri eliptice de onoare. Timpul nu spală păcatele nimănui, însă propagandiștii „ iepocii” istorice cred că se pot spăla pe mâini ca Pilat din Pont.Și le merge. La noi, acuzele de pact cu Puterea se fac pe sărite. G. Călinescu este desconsiderat (o fi Adrian Marino „criticul complet”, cum vrea să fie, dar Călinescu e criticul complex ; Istoria literaturii române de la origini până în prezent, de câte ori o recitesc, e tot mai bună), chiar anatemizat pentru Puțină estetică socialistă, el, cel forțat la compromis. Oportuniștii condamnă oportunismul lui Călinescu ; lui i se face proces, nu lui Crohmălniceanu. Fostul său student, frate cu putintele Marcel Breazu, Vicu Mândra, care a contribuit la scoaterea Profesorului de la catedră și la înlocuirea cu dentistul Vitner, a fost trecut, pe scurtătură, de la lector la profesor, într-o catedră importantă din UB, ca nedreptățit de Ceaușescu. Cât despre Crohmălniceanu, care a funcționat ca lampadofor, critic de direcție sub genocidarii Dej-Pauker-Teohari, a fost absolvit de orice vină, deși i-a terminat pe mulți. Oameni terminați de bacilul Croh ? Blaga, Streinu, Vinea, Ion Barbu, Philippide, așadar o succesiune de repere culturale. Paul Cornea mărturisește că și-a fost propriul mentor. Altul n-a avut ? Iată unde duce lipsa mentorului demn și curajos : la rătăciri ideologice devreme, opțiune benefică pentru stânga la doar 16 ani, în folos propriu. Trecem ușor peste căderile în ispita diavolului roșu, ba îl și felicităm pentru „desvrăjirea”de comunism. Ministru adjunct la Învățământ după 90, n-a intervenit când „cabala mediocrilor” din universitatea ieșeană l-a împins în moarte pe eminescologul Mihai Drăgan, profesor eminent de clasici.Și câte iude s-au arătat în Universitatea „Al. I.Cuza” după fărâmarea tabloului! Cei care abia făcuseră zid în jurul „stejarului” s-au repliat, netulburați de vreo culpă morală. Cât despre politrucii iașioți, au fost onorați cu diplome de excelență (ca D. Ignea, muncitorul tipograf care scotea în ani cincizeci un ziar al Canalului Morții) ori serbați la optzeci, cu fast, la Ateneu
Oricât m-ar suspecta unii și alții de afirmație suspectă, trebuie spus că infernul perioadei proletcultiste nu-i deloc egal cu cel ceaușist.Și Goga ar fi murit în închisorile staliniste. Și Iorga ar fi murit în pușcărie. Și Rebreanu ar fi fost trimis acolo pentru Gorila. Și Mircea Eliade, și Vintilă Horia, și Cioran, și Eugen Ionescu, și Ștefan Baciu, și Aron Cotruș, de Pamfil Șeicaru nu mai vorbesc, dacă nu s-ar fi salvat din starea de „prizonieri ai istoriei”. Sigur e că au avut o „tinerețe fără tinerețe”( Eliade, titlu de nuvelă ).
Scriitorii încarcerați, anchetați, arestați, agresați de regim pe motive politice, dar și deportați ori exilați n-au un monument nici azi. Cu câtă tristețe a mărturisit Ion Lazu că proiectul său de Memorial a căzut. Că nu vor avea numele înscrise pe un monument al durerii Vasile Voiculescu, Sandu Tudor, Anton Golopenția, Vasile Militaru, D. Stăniloae, Steinhardt, Noica, Vasile Băncilă, A. Ciurunga, Traian Chelariu, I. Dezideriu Sîrbu, Crainic, Gyr, Vladimir Streinu, Caracostea, Caraion, Carandino, Ion Ioanid, A. Maniu, Romulus Dianu, Păstorel Teodoreanu, Al. Kalustian, Constantin Tonegaru, Dinu Pillat, Paul Goma, Banu Rădulescu… Întreaga listă a celor 263 de scriitori, dacă am numărat bine. Cum clama in deserto Ion Caraion : „Astea ne-au fost bunurile :/ Ocna cu surghiunurile”.
Petre Pandrea a trecut prin 14 pușcării. Pauker l-a trimis la Ocnele Mari pentru că a pledat pentru țărăniști, deși pledase și pentru evreii comuniști ilegaliști. Petru Manoliu, a ajuns în petice, în zdrențe și știm de ce a fost închis : reportajul despre cei 4300 de ofițeri polonezi uciși de sovietici în 1940, la Katyn, masacru pus pe seama nemților, l-a distrus. Și câte scuze nu se găsesc pentru cei „accidentați de istorie”, cum le spune Remus Valeriu Giorgioni. Ca Iorgu Iordan, Al. Graur, Ion Brad, Vianu chiar. Postsocialist, au fost mâncați de vii pentru un ipotetic pact cu puterea comunistă tocmai cei mai puțin compromiși. Cezar Petrescu, de pildă, pentru că a colaborat cu Mișa Novicov la scenariul Nepoții gornistului, în 1952. Avea 55 de ani când a fost stopat. Editor de-aș fi, m-aș fi lipsit să le tipăresc pe cele 3 grații ale Școlii de literatură, Maria Banuș, Nina Cassian, Veronica Porumbacu. Se vorbește de jertfa dumneaei, a Ninoșkăi Cassian, de disidența anticeaușistă. Gheorghe Grigurcu o numește, pe dreptate, „opoziția caviar”. Membră UTC de la 16 ani, ilegalistă nerecunoscută. După debutul suprarealist (cu La scara1/1) a devenit, cum spuneam , horista lui Stalin, Pauker, Dej.Vai, și cum a atacat-o ideologic în „Scânteia” însuși Traian Șelmaru, tăietorul de capete neplecate! Totalitarismul lui Ceaușescu a deranjat-o de facto, deși lua premii după premii, încăleca paralele după paralele, dar paralele nu mai erau atât de multe ca pe timpul lui Dej. A ales să se autoexileze în SUA, lăsându-și biblioteca în podul lui Gogu Rădulescu.
Se cere socoteală înaintașilor naționaliști ortodocși ca Voiculescu, Gyr, Crainic, Stăniloae. Crainic e certat pentru că s-a prăbușit moral de foame, l-a prăbușit înfometarea, în pușcărie ; nu și cei care și-au umplut fălcile de hârciogi la Gospodăria de Partid, cu foame pantagruelică de avantaje.
Ion Vinea, Nichifor Crainic, Radu Gyr, Al. Rosetti au fost acuzați că au colaborat la „Glasul Patriei” (ziar tipărit între 1955-1972), nu și cei care cereau moarte în „Orizont”, revista publicând o listă a „morților la 23 August”, în frunte cu Mircea Eliade. Au fost defăimați ca „racolați” Vinea (1962-1972), Gyr (1963-1972), Crainic(1962—1972), adică tocmai cei care n-au avut niciun încotro față de Chișinevschi-Răutu-Moraru -Șelmaru, Ali Ștefănescu, Silvian Iosifescu. Părintele Stăniloae ( nume ortografiat de o cercetătoare vajnică Stăniloaie) a fost și el considerat un „racolat” de organul Comitetului român pentru repatriați. N-a fost nimeni repatriat, exilații știau cum stă treaba, iar ziarul era difuzat doar peste hotare, nu și în țară. Vă reamintesc că, din 1972, „Tribuna României” preluase „Glasul patriei”.A fost una dintre cele mai atacate publicații, nu „Lupta de clasă”, nu „Tânărul comunist”, nu „Convingeri comuniste”. Cerința trendului ? Să fie combătută literatura națională, cu amprentă etnică, în paralel cu acțiunile repetate ale celor atinși de historical correctness, țintiți să-i compromită pe „oamenii națiunii”. Cât despre TV! Un invitat susținea că n-a auzit de Sandu Tudor. Aici s-a ajuns. Oare consilierii miniștrilor Învățământului ca Golu, Hărdău, Adomniței, Funeriu, Boc, Pop, Curaj, Pricopie, Anisie (unii sunt și critici literari) n-or avea nimic de spus ?
Țapul ispășitor pentru protocronism a fost cărturarul Edgar Papu. Ceaușismul a încercat să dea acestei utopii diavolești, ținta ei primă fiind de-sacralizarea, o marcă (sau mască ?) identitară și a apărut monstrul : așa-zisul național-comunism. Nu Papu e vinovat pentru că a vrut să arate Occidentului câteva sincronizări ale noastre și –de ce nu ?- câteva elemente protocrone. Vorba altui ministru de Interne, Dejeu, luptător în defileu, din toamna lui 1997: „I-am tratat corespunzător cu gaze”. Așa a fost tratat Edgar Papu : aproape „lichidat” în pușcărie comunistă (a fost condamnat la 8 ani închisoare corecțională pentru uneltiri contra regimului, i s-a redus pedeapsa la 4 și a ieșit din „pension” în 1964), ca să fie distrus sub regimul postcomunist.
Clovnii patriotarzi, nu, n-au suferit, ba chiar s-au reprofilat ca democrați. Chiar și poezii proceaușiste au fost re-folosite, înlocuindu-se Ceaușescu Nicolae cu Ștefan cel Mare și coana Lenuța cu Ecaterina Teodoroiu. Țuțea a tras atenția de-a surda asupra tarelor democratice. În numele libertății cuvântului, au fost lăsați să-și albească biografiile și Sorin Toma, care l-a zvârlit din literatură pe Arghezi ca „putrefact”, și cei doi Paveli (Apostol, călăul lui Blaga și Țugui, aprigul șef al Secției Cultură din CC/PMR), și Nestor Ignat… Câți autori morali ai distrugerii culturii nu ies la rampă să se justifice! Nerușinarea e trăsătură primă a „democrației originale” cu față brucană.
Mai țineți minte lozinca „Fără penali în familie” ? Aș modifica-o : Fără Kominterniști în familie. Nepoții lui Leonte Răutu vorbesc de „ieșirea din grotele comunismului”, unde ne-au băgat tătânii lor, folosind formula ocupație sovietică+minciună ideologică. Nepotul Ghizelei Vass, dura Ghizela, Tudor Olteanu, a ajuns președintele Camerei Deputaților. Pe tot soiul de canale, dar și la TV publică, își dau cu presupusul politologi cu origine sănătoasă, de propagandiști vajnici. Dacă tatăl a fost politruc, fiul e politolog. I-aș fi lăsat pe dinafara politicii, a talk-show-urilor etc., pe cei care au predat cu zel socialism științific. Măcar atât. Și cât ne-au chinuit cu demagogia lor stupidă, ca apoi, după alegeri libere, să urce în Parlament! Nu l-aș fi numit ca raportor- ef contra comunismului pe fiul unui kominternist, al cărui genitor lupta în primă linie, la Editura PMR devenită Politică, mână-n mână, nedistanțat de Jack Podoleanu (cumnatul bunicuței Ghizela Vass), Grigore Naum (general de Securitate), Valter Roman, Dumitru Ghișe. Ilka Melinescu- Wasserman, Florica Mezincescu, Al. Șiperco .Cu toții puși pe făurirea „omului nou” și pe „reeducarea” celui vechi.
Nu, nu m-am așteptat ca scriitorul să devină, după 1989, Char D’Assault, car de luptă. Și în pre, și în comunism, profesia de slujnicar al Puterii a fost rentabilă. I.D. Sîrbu își amintește că la avizierul Facultății de Filosofie clujene a apărut înștiințarea că se desface contractul de muncă lui Blaga, lui D.D.Roșca, lui Liviu Rusu și asistentului său, Ion Dezideriu Sîrbu. Nu s-a opus nimeni, n-a protestat nimeni. Nici când Mircea Florian, ghid moral, elev al lui Maiorescu, primus inter pares, primul între egali, a fost scos cu articole „demascatoare” din Facultatea de Filosofie. Arestat în 1952, nejudecat vreme de jumătate de an pentru că aderase în 1944 la partidul lui Titel-Petrescu, dar refuzase să rămână acolo la unirea PSD cu PCR. După eliberare, n-a mai fost decât colaborator extern la Institutul de Filozofie. În ultimii săi ani, a tradus Aristotel și s-a stins.
De ce-ar fi fost altfel în postcomunism ? S-a spus întâi că bine era să nu fi publicat nimeni nimic sub regim comunist.Toți, în bloc, să fi refuzat. Poveste! S-ar fi confirmat că România e o Siberie a spiritului, o terra deserta. S-a spus că nici un compromis nu e acceptabil în cultură, ca repede să se facă teoria compromisului acceptabil, a vinei colective (Kollektivschuld), ceea ce scuză orice. Când scriitorul a scăpat de sclavia ideologică a congreselor și plenarelor și s-a simțit amenințat de cea economică (financiară), și-a zis că el nu luptă contra guvernului sau că n-are cu cine lupta. Doi importanți scriitori (nu-i mai numesc, m-aș repeta) au dat fuga la Frankfurt, în octombrie 1996, la lansarea extrem de costisitoare a cărții lui Ion Iliescu, Revoluție și reformă. Halal revoluție, halal reformă!
Soros György a apărut ca un Moș Crăciun de vară ; a moșii de vară se dă de pomană. Adrian Năstase a concurat și el cu milionul său, pentru a intra în grația scriitorilor români. N-a reușit ca Băsescu, multimedaliatorul, Henric al V-lea pentru Volodea Tismăneanu. Medaliile le iau scribi din curtea partidelor, muncitorul Vasile Paraschiv le refuză!
Ubi bene, ibi ...partidul! Și nu le-a mers bine atâtor „cocoși roșii”, „paznici de far” ? Lui Mihnea Gheorghiu, după ce a scris despre patetica dramaturgie sovietică și „pateticul fericirii” exprimat în/de ea ? Sau lui Jebeleanu, salutând „cultura eliberată din gheare de asupritori” ?
Suntem creaturi materiale, ce să facem, bieții de noi ? „Pauv’intello! Tant qu’intellectuel fut seuelment un adjectif, tout allais bien. Mais cela se gâta lorsqu’il se substantiva”, nota -eheu!- în 2012, într-un „Magazine Litteraires”, Alain Rey.
Pentru mulți dintre premierii noștri, patriotismul ar fi obosit, patrioții ridicoli și involuați, iar soluția națională ar fi epuizată. N-ar exista alta decât cea individuală, cum declara premierul scurt care a cedat Ungariei moștenirea Gojdu, ca ministru de Externe. Independență în politică ? Aiasta nu se poate!
À rebours cu cei care declară toxică „matca etnică”, scriitorul timișorean Ion Marin Almăjan încheie cartea sa de publicistică, intitulată provocator România cu pistolul la tâmplă, cu un Decalog pentru românul secolului XXI . Nu-l pot cita în întregime (p.p. 200-201), ca să nu depășesc numărul obligatoriu de semne, dar și ca să fie ușor de reținut de cei care se gândesc mereu și mereu nu la noi, ci la „Ioropa” cea cu ochii ațintiți asupră-ne, cum constata un personaj al lui Nenea Iancu. Cam hulpavă„ Ioropa” asta!
Așadar :
1. Să-ți iubești țara, ca pe tatăl și pe mama ta.
2. Să-ți iubești neamul (…)
3. Să-ți iubești înaintașii (…)
4.Să nu-ți hulești țara(…)
5.Să aperi demnitatea, bunul renume, faima României împotriva tuturor denigratorilor ei, de orice neam ar fi, din orice țară și de pe orice continent.
6.Să faci tot ce-ți stă în puteri ca inteligența ta, știința, pregătirea profesională să aducă foloase interesului și binelui țării tale, României.
7. Să nu furi din avutul țării(…)
8. Să nu tolerezi pe trădători(…)
9. Să nu îngădui îngenunchierea țării(…)
10. Să nu pui țara la mezat.
Acest Decalog ar trebui respectat de toți oamenii politici, fără discriminare. Ca să nu-i întrebăm cât timp vor mai abuza de răbdarea noastră.
Magda Ursache

Magda Ursache. Politică și politică


Magda Ursache. Politică și politică

„Religia iartă sau mai iartă. Politica niciodată.”
Constantin Țoiu, Căderea în lume

Am primit de la regretatul Aurel Sasu carte grea la propriu și la figurat : Politică și Cultură, Antologie de Aurel Sasu, Liliana Burlacu și Doru George Burlacu, editată de Asociația culturală Eikon & Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2016.Trudă, presupunând documentare îndelungată, ireproșabilă. Acum, când ne „distanțăm” de istorie, dar și de istorie literară, teme ca Arta și politica, Cultura și politica, Literatura și politica, Intelectualii și politica sunt de învățătură. Mereu politică și politică ! „E-n toate”, cum spunea maestrul în eschive George Lesnea că era Partidul Comunist. Și era.
Titlul prefeței, Politica de persoane, este o sintagmă dintr-un articol al lui I.G.Duca, din „Viața literară”, 1906. Duca a fost asasinat de legionari pe peronul gării din Sinaia, în 1933 ; acum, se spânzură păpuși : în Ardeal, Avram Iancu ; la București, în Piața Universității, pesediști. De-am fi intransigenți nu numai cu unii…
Scrie acolo, în prefața sa, testamentar, Aurel Sasu : „Un tânăr temerar anunța, de curând, nobila intenție de a salva, în viitorul previzibil, România. Imposibil ! România suntem noi și nu vom putea salva nimic, până nu ne vom salva, mai întâi, pe noi de noi înșine.” Or, România e cu pistolul la tâmplă, sună titlul – avertisment al lui Ion Marin Almăjan (Editura David Press Print, Timișoara, 2013), o confirmare, peste timp, la ce scria Vintilă Horia în „Destin”, octombrie 1951. De ce este respins sau prea puțin comentat Vintilă Horia ? Iată : „…felul cel mai eficient de a domina un popor este de a-i impune o ideologie politică străină” . Și nu-i o țară deranjantă România, de vreme ce nu se vrea o colonie cu populație fără identitate ? De vreme ce mai sunt intelectuali care n-au abdicat de la idealul civic, ca președintele Academiei Române, Ioan – Aurel Pop, care nu se vrea înregimentat în niciun partid politic ?
Aș începe abrupt : la Jilava exista, imediat după ’44, „Secția scriitori și intelectuali dificili”, închiși pentru acuze de dânșii inventate. În fapt, nealiniații, cei care gândeau singuri, încercând să-i păcălească pe asfixianții cenzori, de la Ioșca Chișinevschi și Nikalai Moraru până la Nestor Ignat și la Paul (fie și Georgescu, așa cum ironiza G.Călinescu) și Crohmal Nimiceanu, așa cum ironiza Luca Pițu.
Pe actul de deces (repet, că trebuie !) de la Sighet, în dreptul numelui Gh. Brătianu, doctor în litere la Sorbona, mort la 55 de ani, după trei ani de închisoare, scria : persoană fără ocupație. Persoane fără ocupație erau și Alexandru Lapedatu, președintele Academiei Române din 1935, mort după trei luni de pușcărie, acad. Ion Nistor, rector la Cernăuți, acad. Ion Petrovici, filosof, Al. Marcu, italienist, Z. Pâclișanu, profesor de Teologie la Blaj, membru corespondent al Academiei… Prof. univ. D. Caracostea, romanist, cu doctorat la Viena, a murit în ’55, fără judecată și condamnare, dar cu adevărat fără ocupație : nu avea loc de muncă, șoma. Fără ocupație sau sub ocupație ?
Cine s-a opus a avut parte de „profiluri” negre. Paul Cornea l-a „pictat” pe Vladimir Streinu, M.R.Paraschivescu pe Arghezi, Nestor Ignat și Ion Vitner pe Crainic, Iorgu Iordan și G. Mărgărit pe Ion Petrovici, Ion Caraion pe istoricul P.P.Panaitescu și pe Brătescu-Voinești… În colimatorul lui Zigu Ornea au intrat Eliade, Cioran Noica ; Z. Ornea se mai arăta speriat, în „Dilema”, an 1992, de „ridicarea deopotrivă a crucii și revolverului”, ca și cum cei acuzați (fără posibilitate de disculpare) ar fi făcut-o. Oare dilematicii nu știau că Ornea însuși a dus la Securitate cartea lui Noica despre Hegel, predată editurii unde lucra ? Și că Noica, la ieșirea din pușcărie, presat de Secu să colaboreze, a refuzat : „Asta nu fac, mai bine mă băgați la loc.” Filosoful a fost acuzat că l-a chemat pe Mircea Eliade în țară, pentru a fonda un Institut de cercetare a istoriei religiilor. O fi fost naiv incurabil Noica, dar turnător nu, n-a fost.
Scriitorii au fost forțați să se compromită : Petreștii (Camil și Cezar), Călinescu, Vianu… De bunăvoie, Sadoveanu (Mitrea Cocor l-a făcut de râs nu numai în românește, dar și în alte 20 de limbi) sau Petru Dumitriu, în penurie de caracter, cum o dovedește în Drum fără pulbere (ESPLA, 1951, 668 pagini). „Epopeea” Canalului Morții l-a compromis. Fără drum de întoarcere spre onestitate, oricâtă cenușă și-a turnat în cap.
De la începutul începutului (pag.13), justițiarul antologator Aurel Sasu consideră că ura oarbă, ostilitatea feroce, violența de limbaj vecină cu trivialul sunt comune luptelor politice ante și post belice. Și rezistă ! „Murdăria lor, a acestor lupte (...) , cu tot cortegiul de ipocrizii și intoleranță a existat dintotdeauna și, probabil, va supraviețui oricăror lecții de inutilă pedagogie a culturii”( lucr.cit, pag.13). Nici eu nu cred altceva. La obiceiurile deja existente înainte de 1944 și-n obsedantele decenii, s-a adăugat un nesimț civic generalizat. După revoluția permanentă (Troțki), ura permanentă. A demasca era verbul predilect al proletcultiștilor ; l-a preluat premierul Rroman (da, îi ortografiez numele cu dublu r, pentru confuzia care i se datorează între româncă și romîncă, între român și rromin).
Șerban Cioculescu a fost închis ca penețist, 40 de zile ; la percheziție, au dat de -o scrisoare de la Mircea Eliade. În anii optzeci, dacă-l citai pe Mircea Eliade, textul nu mai vedea lumina tiparului. Antologiile noastre, Magda și Petru Ursache, Meșterul Manole și Arta de a muri, n-au putut să apară decât după acel Decembrie. Și atunci, cu greu. Iată și explicația, în Os Romenos, latinos do Oriente, lucrare publicată la Lisabona : „Ne-am alcătuit într-un uragan și am crescut între vifore. Muream mai ales plătind miopia și neghiobia altora. Căci Occidentul nu recunoștea pe dușman decât dacă-l vedea la el acasă, când Buda devenea pașalâc la douăzeci de ani după ce murise Ștefan cel Mare sau când turcii ajunseseră sub porțile Vienei, la 1683. Pe noi, timp de cinci secole ne-a scos din istorie victoria Imperiului Otoman ; și această victorie se datorește neputinței occidentalilor de a se uni împotriva unui dușman comun. Timp de secole am luptat singuri.” Cum vede H.-R.Patapievici „halucinanta hemoragie” ? Ca pe o „luare la urină” a românilor de către turci și tătari, slavi și cine-a mai trecut prin Carpați, fără ca ei, românii, să se opună năvalei.
Postsocialist, Culpa inventată rămâne de neiertat. Dar și-au făcut mea culpa Crohmălniceanu, Ileana Vrancea, Mihnea Gheorghiu, C.I.Gulian, Pavel Apostol, Sorin Toma ? A regretat Nina Cassian „horele” pentru Stalin, Dej, Pauker ? Dimpotrivă. Mă și mir că după Bărăgan de Galan n-a fost reconsiderat poemul Lazăr de la Rusca, luptător contra „fasciștilor” din munți, scris de numitul „naș Ieminescu”, Dan Deșliu. Au ieșit iarăși în lumina reflectoarelor și computerelor Toma George Maiorescu, student 5 ani la ruși, Shaul Carmel de la „Clopotul” și mai tânărul Popescu, fiul unui Popescu deloc oarecare, Radu, cu locuință „în dosul Ateneului Român.” Iar Paul Cornea a tot vorbit pe canale TV despre „ariviști și consacrați”, ca și cum n-ar fi fost unul dintre fruntașii urgiei proletculte.
Între cei care s-au trezit cu adevărat după ’89 ( nu cei care se fac doar că s-au trezit) și cei care acceptă iarăși compromisul din interiorul vreunui partid, îi aprob pe primii. Am auzit de multe ori, de la te miri cine : „Ciocu mic, că n-ai mișcat în front sub Ceaușescu”. Așa este, s-au făcut mici compromisuri, mă rog, acceptabile, fiecare cum a putut, dar măcar au învățat lecția : nu mai vor să se compromită. Se poate vorbi de un „curaj secund”, nu „prim”, dar opozantul singur și sigur a fost Paul Goma. Fără spatele multiserviciilor, KGB, CIA,etc. A căzut regimul Ceaușescu ca o șandrama putredă. Cum ? Părea de lungă durată, consolidat de aplaudacii care-și pierdeau deștele de atâta bătut din palme la congrese și plenare. O parte a presei a scris că acei 42 de morți la Timișoara , arși în crematoriu, au fost recrutați și pregătiți de Ungaria, în trupe de comando. Argument : vecina, draga vecină din Vest le-a ridicat un monument.
Fosta și actuala implicare politică în folos propriu înseamnă compromis. Spune Ionuț Cristescu, citând din Mircea Dinescu, la televiziunea publică : „e penibil să lupți împotriva comunismului la treizeci de ani de la căderea lui”. Dar a căzut comunismul ? Nici măcar n-a cedat nervos, cum ne-a asigurat Adrian Cioroianu în „Dilema veche” de ianuarie 2004.
Politica îl de-formează pe scriitor. Personal, nu cred într-un „moment de reîntâlnire dintre cultură și politică”, așa cum crede Varujan Vosganian și mi-aș dori ca „idolii forului” să nu prefere mereu răul cel mic. N-am urmat Apelul GDS, din „22”, 5-11 decembrie 2000, cu titlul „Votați împotriva dictaturii”, deci pro Iliescu. Iliescozaurienii erau mulți, iar admirația lor, cât canalul „Sulaina”de adâncă : „Iliescu apare/ Soarele răsare !”. Am rămas pe procontra, vorba humuleșteanului Creangă și nu m-am mirat când procurorul Augustin Lazăr devenise reper moral pentru GDS. Firesc, dacă te gândești la fondatorul de „dialog”, Silviu Brucan.
Eram pregătiți să ne fie silă de Ceaușescu, acum suntem derutați. La întrebarea ce mai poți face să distrugi un popor, s-a răspuns : dați sex și shop în exces. La TVR liberă răsunau lambadele de zăpăceau mințile, în timp ce preș. Iliescu îi recompensa pe activiști și pe turnători cu posturi importante. Nici vorbă de aplicarea Punctului 8. Partea cu banii mulți a revenit fostei Securități, căreia i-au crescut 7 capete. Ciudat lucru, a dat tonul scriitorul la ziar Petre Mihai Băcanu, în 94 : „Nu este cazul să vorbim de doctrinele noastre, important este să ne punem pe făcut bani, chiar dacă am deschide și o fabrică de prezervative”.
Nici eșalonului doi de cadre PCR nu i-a mers prea rău. Dan Marțian fusese prof la Catedra de Socialism Științific, iar Cozmâncă, aghiotantul lui Nicu Ceaușescu, cum scrie presa.
S-a dat drumul la jaf planificat pentru câțiva luștri și jumătate. Doar nu s-a murit în 1989 ca să le fie mai rău copiilor politicienilor. PSD are cea mai numeroasă „liotă” de îmbogățiți de revoluție, nici PNL n-a stat rău, darmite căuzașii lui Băsescu. Știre de ziar, din 16 februarie 2009 : „Udrea cheltuiește cât 471 de parlamentari.”
La urma urmelor, ce vezi rău, Magda Ursache ? Fabricile s-au preschimbat în malluri , să cumpere tot natu. Nu ne merge bine dacă nu se mai practică agricultura ? Am finit cu munca pe ogoare, le-am vândut. După sol, am vândut și subsolul. Știre de ziar online: „În România cel mai mult mănâncă pensionarii”. Ia să le pregătim o moarte fără medicamente ! Și nu-i o idee bună să pui un proprietar de pompe funebre manager de spital ? Asigură servicii complete.
Și-a asumat vreun politician vreo vină sau toți s-au declarat victimele Ceaușescului ? Chiar și Dincă – Te-Leagă, Postelnicu, Bobu. D. Popescu-Dumnezeu lansează justificări delirante de-a dreptul și-și relevă calități de „învins”, găzduit de „România literară” pe patru pagini (nr. 26 / 2o iunie, 2014). În fapt, Tov. Dumnezeu a fost a toate câștigătorul, de pe vremea ministresei Constanța Crăciun, ca al treilea „vice”, după Virgil Florea și Ion Moraru, deținând știința montajului. Și-l cred pe Niculae Gheran, pe care minciuna îl gheranjează.
Dumnezeul cenzurii realist-socialiste mărturisește că a pus la cale, vara-n Transilvania, pe Apa Arieșului, înlocuirea lui Ceau cu Ilie Verdeț, atunci prim-ministru. Erau de față, la masa verde,Verdeț, primul secretar George Homoștean și 3 (trei) soții.Verdeț i-a cerut lui Dumnezeu Popescu să nu-l mai ajute „la discursuri” : „Lasă-l să se facă de râs.”A fost informat cizmarul ? De cine ? Verdeț a fost debarcat. Dumnezeu a fost trimis la Academia „Ștefan Gheorghiu”, actualmente SNSPA. Poate de Homoștean, rotat la Ministerul de Interne, ca ministru ? Cum nu cred în mutațiile etice ale comuniștilor pur-sânge, aș numi-o trădare, nicidecum disidență. Un disident autentic, Dorin Tudoran ( în 83 și-a dat demisia din PCR ; în iulie ’85 a emigrat în SUA, după o grevă a foamei de 40 de zile), lehmetuit de câte se-ntâmplă, a renunțat la blog. Nu și Adrian Năstase. Așadar avem un „deținut politic” cu blog.
Non-caracterele au dat mereu în floare - fruct, și ante, și postsocialist. Scriitorii s-au re-adaptat cu folos după vremi. S-au înregimentat în barca „Dimineții” a lui Iliescu, pe vaporul „Azi”, au înotat fluture, cu capetele sub apă, pe fel și fel de canale TV. Au trecut apoi în bărcuța geologului Constantinescu. Elita n-a rezistat la cântecul de sirenă al marinarului : Băsescu l- a invitat pe Ungureanu la înot, în paradisul vilei Dante, a anunțat presa. Care „ungurean” nu mai știu, unul dintre „ungurenii mei”, mâncător de văcuță bio. Petru Popescu a fost suit în avionul lui Ceaușescu, în calitate de reporter socialist, dar și-a corijat abroad, în SUA, greșelile de viziune utecistă. Oricum, e în câștig de experiență față de elitiștii care n-au refuzat un zbor gratis la Neptun. În timpul președinției T.B., postul B1 era considerat, „grație” lui Turcescu, Băsescu 1. Mediacrația salvează nu România, ci pe liderii politici. Au contribuit oamenii de litere la urcarea lui Petrov în Parlamentul European ? Cum să nu ! Pentru Toader Paleologu, Băsescu a fost adevărată „pleașcă”, iar Băse l-a recomandat (vizat) pe dată, la rându-i. Un turnător se luptă cu turnătorii ; el însuși turnător devoalat, nici că-i pasă . Epigramistul Quintus a ținut să declare : „Eu nu mă socotesc imbecil.”
Gellu Dorian, vorbind despre „evoluția omului în scriitor sau a involuției scriitorului în om”, în Ce fel de om este scriitorul român, e convins că, fără a ține seama de coerență etică, poate că scriitorul câștigă, dar pierde ca om : „Până la urmă pierzi.” Așa este. Spus mai apăsat : se vorbește de transformarea maimuței în om, nu și de transformarea omului în maimuță.
Am vorbit mult cu Radu Mareș despre liberté de l’esprit (titlul colecției lui Raymond Aron, de la Editura Calmann – Levy). Prietenul Mareș a pus în gura unui personaj al său concluzia noastră : „Aș zice chiar că românul a descoperit că nu-i place libertatea, cu toate că n-o va declara niciodată. Nu-i place, nu-i priește, nu-i pentru el.” Deși nu agreez generalizările, trebuie să-i dau dreptate.
Am crezut că nu voi mai folosi sintagma „intelectualitatea năimită”, dar uite că se alunecă iarăși (și cât de jos) pe panta compromisului. Cei care au făcut pact cu Puterea au devenit ai lor, ai politicienilor. Pentru ceilalți, care n-au semnat pactul, cursa cu obstacole continuă. Există vreo situație despre care poți spune ceva de bine, indiferent de apartenența politică ? Pontacii cu pontacii, cioloșii cu cioloșeii lor,ungurenii cu ungurenii, orbanii cu wernerii… Dar cu românii cine ? Cât despre UDMR, vă aduc aminte spusa lui George Pruteanu : „e coada care dă din câine.”
Câte n-am crezut eu că n-or să se mai întâmple după ’89! De pildă, că scriitorii propagandiști nu vor mai avea succesul de pe timpuri. M-am înșelat. Cum să nu fi devenit buni manageri ai oportunităților postsocialiste, când le-au exploatat de tinerei pe celelalte, socialiste ? Ieșenii care au fost în trenul Ceaușescu au urcat în trenul Iliescu, fostul prim-secretar i-a repoziționat expres în scaune de directori de teatre, edituri, etc. : „Stați liniștiți, toarăși !” Diverși activi politici s-au repezit la Marian Munteanu, liderul „golanilor”, ca și cum l-ar fi omorât pe Duca, liberalul.
Sorin Lavric scria despre Petre Pandrea că scotea „jerbe de venin deștept”. În vremile noastre, s-a introdus în lupta politică # Muie. Oare ce spune domnul Stamule despre asta ? Confraternitate pentru binele comun ? Ba țiganiadă. N-am crezut că maeștrii pumnului în gură (cu centură neagră) vor reveni în forță, interzicând reviste online (ca „Justițiarul”), bloguri, că vor face suspendări de postări pe face-book.
Închei (dar promit să revin) cu un decupaj din Steinhardt, un reper pentru mine : „Și ce înseamnă a-ți fi ție însuți fidel condiției tale de om ? A nu săvârși nimic de care să-ți fie apoi scârbă ori rușine.”

marți, 19 mai 2020

STRANIA MOARTE A EUROPEI: IMIGRARE, IDENTITATE, ISLAM

STRANIA MOARTE A EUROPEI: IMIGRARE, IDENTITATE, ISLAM

În această vară, încă pînă la actele teroriste din Marea Britanie, Franţa, Belgia, Germania, Spania şi Finlanda, a văzut lumina tiparului cartea scriitorului şi jurnalistului britanic, Douglas Murray, intitulată „Strania moarte a Europei: imigrare, identitate, islam”. Denumirea cărţii este foarte relevantă şi vorbeşte de la sine.
De altfel, noţiunea de „stranietate” este mai degrabă un truc de marketing al autorului. Tema nu este nouă, iar lucrarea lui Murray a completat şirul mai multor opere devenite populare şi care au avut în Europa un mare impact asupra intelectualilor, dar şi a cititorilor de rînd. Este vorba de „Lagărul sfinţilor” (1973) de Jean Raspail; „Furie şi mîndrie” (2001) de Oriana Fallaci; „America în singurătate: sfîrşitul lumii, aşa cum îl ştim” (2006) de Mark Stein; „Londonistan” (2006) de Melanie Phillips; „În timp ce Europa dormea: cum islamul radical distruge Occidentul din interior” (2007) de Bruce Bauer; „Germania se autolichidează” (2010) de Thilo Sarrazin; „Marcat pentru moarte. Războiul islamului împotriva mea şi a Occdentului” (2012) de Geert Wilders şi „Supunerea” (2015) de Michel Houellebecq.
Aceşti autori au fost numiţi şi proroci, şi panicaţi, şi populişti, şi, pur şi simplu, extremişti şi criminali, care aţîţă spirite de intoleranţă, însă toţi ei au fost cu atenţie citiţi. Pentru că nu poate să nu fie o reacţie la procesele ce se produc în Europa.
SUA are istoria sa, autorii săi şi cărţile sale la tematica dată, nu mai puţin cunoscute, însă în acest material va fi vorba doar de Europa.
În timp ce-şi scria cartea, Murray a călătorit mult prin Europa. El a fost a Berlin, la Paris, pe insula italiană Lampedusa, unde vin migranţii ilegali din Africa, în Grecia pe insula Lesbos, în Olanda, în cartierele sărace din Malmö în Suedia etc.
Murray povesteşte istorii reale din viaţă, discută cu cei care acceptă şi salută migranţii, cu cei care nu doresc să-i vadă, stă de vorbă cu înşişi migranţii – el apare ca un martor ocular la ceea ce se petrece şi nu doar ca un teoretician de cabinet şi analist al datelor statistice.
Murray scrie despre scăderea natalităţii populaţiei băştinaşe din Europa, despre migrarea în masă, despre decizia politică catastrofală a cancelarului Merkel de a primi sute de mii de migranţi, lipsa unor instrumente viabile privind deportarea, despre atmosfera apăsătoare a terorismului şi limitarea pe continent a drepturilor şi libertăţilor ca răspuns la terorism, despre refuzul migranţilor de a se integra şi declararea legilor Şaria în anumite cartiere europene.
De ce Europa acceptă un număr uriaş de migranţi?
Justificările politicienilor sînt cunoscute: Lumea Veche are nevoie de mai mulţi copii, mai mulţi oameni, mai mulţi muncitori, de o diversitate culturală – ceea ce este un lucru bun, pentru că nu poţi în societatea contemporană globală să te închizi în cetate, or, valorile europene presupun o atitudine umană faţă de suferinzi, iar peste o generaţie (fie şi două-trei) migranţii se vor asimila şi totul va fi bine. Murray vine cu replici pentru fiecare argument. Însă cel mai important este că autorul pune întrebări şi anume: de unde în Europa este atîta lipsă de voinţă, lipsă de dorinţă de a trăi, senzaţie de vină, sentimente de autodispreţuire şi ură faţă de sine, lipsă de încredere în sine?
Parţial, Douglas Murray găseşte vinovată şi responsabilă de situaţia creată elita europeană, relaxată după cel de-al doilea război mondial şi uneori de-a dreptul proastă, care decenii întregi a cultivat valori moderne de multiculturalism, fixîndu-se cu orice preţ pe integrare, îmbuibînd conştiinţa europenilor contemporani că anume generaţia lor poartă răspundere pentru colonialism, rasism, nazism, fascism.
Autorul menţionează că prăpastia ideologică dintre elita politică şi populaţia simplă creşte dramatic, în timp ce guvernarea continuă să le vorbească despre beneficiile multicuturalismului, în pofida actelor teroriste, iar oamenii de rînd acumulează ură atît faţă de putere, cît şi faţă de migranţi şi musulmani.
Totuşi, răspunsul final în contextul proceselor ce se desfăşoară constă în altceva. Murray susţine că Europa pur şi simplu s-a istovit, a obosit şi a secătuit. Aidoma unui organism viu, aceasta s-a născut, a crescut, a activat şi prosperat, însă i-a venit rîndul să îmbătrînească, cu toate atributele specifice – demenţă senilă şi lipsă de puteri. Europa deja singură nu mai crede nici într-un fel de valori, inclusiv religioase, adormindu-se pe sine însăşi cu speranţe de progres tehnologic, calificate drept o soluţie pentru toate problemele sociale, şi de aceea nu mai doreşte să salveze realmente nimic.
Murray scrie: „Locuitorii Europei de Vest au pierdut senzaţia, denumită cîndva de filosoful spaniol Miguel de Unamuno y Jugo „receptivitate tragică a vieţii”. Europenii au uitat lecţia învăţată destul de chinuitor de către generaţia celui de-al doilea război mondial şi care constă în faptul că tot ce este mai frumos şi scump sufletelor lor, inclusiv cele mai culte şi măreţe civilizaţii din istorie, poate fi şters şi lichidat de oameni absolut nevrednici. Europenii nu numai că au renunţat la „receptivitatea tragică a vieţii”, dar şi au respins-o , ca rezultat al credinţei în „inevitabilul progres al omenirii”.
Europa caută ieşire în două direcţii: nihilismul total (adică după noi, măcar şi marele potop) sau hedonismul (un echilibru dintre teroare şi mici restaurante etnice pentru petreceri nocturne, care deocamdată le convine tuturor).
Or, aici Murray are unele tangenţe cu Mark Stein, care consideră că „Occidentul este fidel ideii diversităţii de culturi, care-i diminuează propria încredere în sine, care îl transformă într-un stat al bunăstării totale, cu tendinţe de lene şi satisfacere a propriilor pofte, care nu doreşte să nască copii, ceea ce îl sorteşte uitării – fiind mai mult ca niciodată asemănător cu o civilizaţie pierindă.
 Viteza şi consecutivitatea celor întîmplate conferă evenimentelor un tragism deosebit. Potrivit lui Murray, „istovirea existenţială a civilizaţiei poate şi n-a fost un fenomen unic anume al Europei moderne. Cu toate acestea, conştientizarea de către societatea veche a stingerii sale, în acelaşi timp cînd societatea nouă a devenit activă, nu poate să nu conducă la dramatice schimbări epocale”.
Bineînţeles că liberalii europeni s-au năpustit cu valuri de critică asupra lui Murray, în cele mai deştepte cazuri acuzîndu-l de incapacitatea de a formula exact unele detalii privind identitatea. Însă unii dintre critici au recunoscut că Murray scrie într-atîta de tare şi convingător că a devenit foarte periculos în amăgirile sale, iar publicaţiile islamice au menţionat că, deşi Murray nu are dreptate, totuşi cartea sa constituie o contribuţie merituoasă în lupta globală de idei.
Oricum, în general cartea este foarte depresivă, chiar dacă Murray propune două variante de derulare a evenimentelor. Prima – Europa ca civilizaţie vie va muri, şi a doua – îşi va reveni şi va încerca să-şi păstreze identitatea culturală. Numai că metodele propuse pentru salvarea Europei nu sînt prea optimiste: înăsprirea legilor cu privire la migrare, deportările în masă şi revigorarea propagandei creştinităţii. Există mari îndoieli că acestea ar putea cardinal schimba lucrurile.
În concluzie, însuşi Murray citează în cartea sa părerea radicală a jurnalistului danez, Lars Hedegaard, care susţine că viitorul Europei nu va fi deloc aşa cum ni-l închipuim, că Europa se va împotmoli într-un adevărat război intern, la fel ca în Liban, dezlănţuit în lupte stradale, unde în anumite regiuni poziţiile dominante vor fi ocupate de creştini, iar restul - de musulmani.
După inosmi.ru

miercuri, 13 mai 2020

Bruno ȘTEFAN. Biroul de Cercetări Sociale. Sondaj național de opinie: orientările și valorile politice și geopolitice ale populației.

În cadrul Biroului de Cercetări Sociale am finalizat un sondaj național de opinie despre orientările și valorile politice și geopolitice ale populației. Vă invit să citiți raportul făcut pe baza acestui sondaj. Veți descoperi cu surprindere cât de mare este simpatia populației față de politica dusă de China, Rusia, SUA, Germania, etc., care este atitudinea față de socialism și capitalism, care sunt politicienii în care alegătorii au cea mai multă și mai puțină încredere și cum se poziționează cetățenii în fața unor teme precum avortul, finanțarea bisericii, unirea cu Moldova, poligamia sau autonomia Ținutului Secuiesc. La aceste întrebări, dar și la altele la fel de importante, am prezentat în raportul atașat nu doar opinia generală a oamenilor, ci și modul în care ea e structurată după câteva criterii socio-demografice: regiune, tip de localitate, educație, religie, ocupație, grupă de vârstă, intenție de vot.
Față de alte cercetări am realizat interviuri și în diaspora, pentru a surprinde și opiniile cetățenilor aflați departe de țară.
M-aș bucura să faceți cunoscut acest raport cât mai multor oameni interesați de cunoașterea opiniei publice.
Bruno Ștefan - președinte BCS
0723 364 739
SONDAJUL se poate descărca gratuit de pe situl Biroului de Cercetări Sociale.
https://bcs.com.ro/primul-sondaj-politic-de-la-inceputul-crizei-de-covid-19-pnl-in-cadere-ce-se-intampla-cu-psd-si-usr

Col. (r) Liviu Găitan. ARHIVA NUCLEARĂ A IRANULUI ÎN MÂINILE MOSSAD-ului

 Care este scopul acestui articol? Să laude eficiența Mossad sau să probeze că Guvernul Iranian minte? Sau să inducă amândouă aceste opinii....